آدرس شرکت

فارس، شیراز، شهرک صنعتی بزرگ شیراز

هر روز از 8 تا 5 بعد از ظهر

کانوایر

برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.

محصولات

انواع کانوایر قابل سفارش در «آوندراد»:

 

الواتور‌ (Elevator)

الواتور یک سیستم حمل‌ونقل و در واقع یک بالابر است، که کم‌وبیش مانند آسانسور عمل می‌کند. این دستگاه تعدادی باکت دارد که روی یک زنجیر قرار گرفته‌اند، و مواد را از پایین به بالا حمل می‌کنند. مواد از پایین وارد باکت‌ها می‌شوند؛ و با چرخیدن زنجیر و حرکت باکت‌ها به بالای الواتور منتقل، و از انتهایی‌ترین قسمت آن خارج می‌شوند.

الواتورها به لطف قدرت بالا و مکانیزم پیشرفته‌‌شان می‌توانند انوع مواد فله به وزن چندین تن را به صورت عمودی تا 50 متر و ظرفیت 40 متر مکعب جابه‌جا کنند. به خاطر همین موضوع، از الواتورها بیشتر برای انتقال مواد صنعتی و معدنی استفاده می‌شود. البته که بارگذاری بیش از حد مجاز می‌تواند روی دستگاه اثر منفی بگذارد.

در ساخت باکت‌های الواتور، که به آنها کاسه یا قاشقک هم گفته می‌شود، بسته به نوع کاربرد از مواد گوناگونی استفاده می‌شود. در حالت کلی، از فلزی معمولی به نام ST37 استفاده می‌شود. اگر مواد کم‌سایش و سبک‌اند، باکت پلاستیکی هم کفایت می‌کند.

اما برای مواد خورنده، از فولاد سخت‌تری مانند ck45 و یا هاردوکس استفاده می‌شود؛ مانند الواتورهای سیمان. به دلیل برخورد لبه کاسه‌ها، می‌توان صرفا لبه آنها را از فولاد مقاوم و مواد ضدسایش ساخت تا هم هزینه کمتر شود، هم این قسمت هنگام بارگیری و انتقال آسیب نبیند.

 

موارد کاربرد الواتور

  • قابلیت جابه‌جایی انواع توده‌های مواد سبک و سنگین، پودری و کلوخه‌ای
  • مناسب برای مراکز صنعتی، شیمیایی، تولیدی، کارگاه‌های ذوب فلزات، صنایع غذایی و …
  • مناسب برای انتقال مواد غذایی (غلات، حبوبات، آرد)، مصالح ساختمانی، کود، مواد شیمیایی و …

 

 

کانوایر زنجیری (Chain Conveyor)

نقاله‌ها یا کانوایرهای زنجیری فوق‌العاده مقاوم‌اند؛ اما انعطاف چشمگیری در طراحی دارند. ساختار این تجهیزات با تسمه فولادی، ریل‌ها و پلیت‌های مخصوص تقویت شده، و با آنها می‌توان انواع مواد سنگین را برای مدت طولانی (حتی 24-ساعته) انتقال داد.

 

موارد کاربرد کانوایر زنجیری

  • کارکرد مطمئن در شیب‌های استاندارد در عین کاهش مصرف انرژی
  • دوام و استحکام چشمگیر در برابر وزن‌های بالا، سقوط اجسام، سایش و فرسودگی
  • امکان طراحی با شکل‌ها و زاویه‌های مختلف برای بارگذاری در سطح زمین توسط لودر، لیفت‎تراک یا حتی نیروی انسانی

 

 

اسکرو کانوایر (Screw Conveyor)

کاربرد اصلی این کانوایرها، که با نام نقاله حلزونی، مارپیچ، ماردون و اسپیرال انتقال مواد هم شناخته می‌شوند، انتقال مواد پودری در مسیرهای کوتاه افقی یا کم‌شیب (به دلیل امکان ایجاد چند ورودی و خروجی) است. برخی اسکروها قادرند عملیات انتقال و میکس مواد را نیز همزمان انجام دهند.

 

موارد کاربرد اسکرو کانوایر

  • امکان طراحی و ساخت در شکل‌های مختلف U یا فیدر اسکرو (لوله‌ای) با توجه به نوع فعالیت
  • مناسب برای انتقال مواد فله در صنایع مختلف از جمله صنایع سیمان، فولاد، کانی‌ها، معادن، مواد غذایی و …
  • همچنین قابل استفاده در محیط‌های پخت یا جهت ترکیب مواد با هزینه پایین تعمیر و نگهداری در شرایط کاری گوناگون

 

 

بلت کانوایر (Belt Conveyor) تسمه نقاله

بلت کانوایر که به نام تسمه نقاله یا نوار نقاله هم شناخته می‌شود، از پرکاربردترین سیستم‌های نقاله‌ای در حوزه متریال هندلینگ و انتقال مواد است. این سیستم‌ها معمولا دو درام یا قرقره (و بعضا بیشتر از دو قرقره) دارند. این قرقره‌ها تسمه را می‌چرخانند و مواد را از یک نقطه به نقطه‌ای دیگر حل می‌کنند.

این انتقال می‌تواند به دو صورت انجام شود:

 

نوار نقاله ثابت

این نمونه‌ها حداقل استفاده را دارند؛ چون ارتفاع، طول، سرعت آنها (برای جابه‌جایی مواد) و حتی محل نصب آنها ثابت است. شاید بهترین مثال کاربرد آنها در فروشگاه‌ها باشد. مشتری پس از خرید اقلام را روی تسمه نقاله می‌گذارد، و متصدی به کمک پدالی آنها را به سمت دستگاه بارکدخوان هدایت می‌کند.

 

نوار نقاله متحرک

کاربرد نوار نقاله متحرک مشابه نمونه ثابت است. با این تفاوت که می‌توان ارتفاع آن را کم/زیاد کرد، شیب افقی آن را تغییر داد، یا از آن در مکانی دیگر استفاده کرد. این دستگاه‌ها در کارخانه‌های تولید مواد غذایی به کرات استفاده می‌شوند.

 

تسمه‌ها اکثرا لاستیکی هستند، و مواد را با سرعت بالا بدون کوچکترین خطر و آسیب جابه‌جا می‌کنند. تسمه‌ها در انواع و ضخامت‌های گوناگون موجود هستند، و حتی می‌توانند ساییدگی و آتش و دمای بالا را تاب بیاورند؛ ویژگی‌هایی که در برخی صنایع بسیار مهم‌اند. قیمت هر متر تسمه با توجه به تعداد لایه‌ها (ply)، ضخامت و میزان EP آن مشخص می‌شود.